Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Békés Márton

A háború váltóláza

A háború borzalmai, sőt még rosszabb!*

2014/4
A konfliktusok radikalizálódása és a háború totalizálódása 1914 óta meghatározza anyagi és szellemi kultúránkat. A modernitás radikális kitörése nem jöhetett volna létre a sebesség technológiai fokozása és a háború átfogó iparosítása nélkül. Nem véletlen, hogy az 1914-től 1918-ig exponenciálisan fokozódó katonai konfliktus egyszerre szélesedett területileg, és lett belőle addig soha nem látott méretű (világ)háború, valamint mélyült el és vált könyörtelen Materialschlachttá. A nagy sebesség azonban hirtelen mozdulatlanságot okozott, és a legmodernebb fegyverek tömeges bevetése végsősoron kőkorszaki eszközök helyi alkalmazását váltotta ki. Amint a frontra önkéntesen jelentkező Apollinaire írta: „a mi szakaszunknak vannak a legszebb lövészárkai […] a végén minden lőrés olyan, mint a középkorban”. Vagyis: a totális mozgósítás, a hadianyagok vasúti szállítása, a messzehordó lövegek és a repülőgépek alkalmazása paradox módon annyira felgyorsította a hadviselést, hogy az egy ponton állóháborúvá változott. A technológia totális mozgósítása katasztrófába torkollott. Ahogyan Hannah Arendt egyszer megjegyezte: „A haladás és a katasztrófa ugyanannak az éremnek a két oldala.” »

Eretnek zarándoklat*

2012/6
Kerouac legendás utazása az amerikai mítosz nyomában maga is mítosszá, mégpedig kifejezetten amerikai mítosszá vált. Amerikát utazás közben ismerni meg igazán, vagy még inkább: legmélyebben. „Könyvem volt – írja –, de inkább az amerikai táj képeskönyvében lapoztam.”2 Alig van nagyobb közhely az utazás és a könyvolvasás összehasonlításánál, bár lassan minden jó hasonlat közhely lesz. Korunk a közhelyek közhelye, az ürességgel való telítődés és a romok továbbporladásának ideje. Közhellyé vált, mégis egyre kevésbé értjük, hogy fizikailag és szellemileg úton lenni vajon miért ugyanannak az emberi vágynak páratlan kifejeződése. Kár volna mindezért csak a virtuális-digitális posztkultúrát felelőssé tenni, noha agresszív térnyerése, a mindennapokat felzabáló s egyben mindent undok képernyők milliárdjaira vetítő viselkedése drámaiabban járult hozzá az anyagi és a lelki sivatag kialakulásához, mint bármi más. Az indusztriális tömegtársadalom, ez a borzalmas és visszataszító szörnyeteg egyik éjjel felfalta a képzeletet, a kalandot, a szerelmet és a mítoszokat – nagy kár értük. Elszakadni, kilépni, szabadnak lenni, függetlenként élni: nincs ennél nagyobb eretnekség a globális konformitás egyetemes unalma közepette. »

Balfasok

Jonah Goldberg politikai botránykönyve magyarul

2012/4
Jello Biafra, a Dead Kennedys nevű, a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján legendássá növekedő San Franciscó-i hardcore-punkegyüttes extravagáns frontembere maradandót alkotott, amikor profetikus ihletésű és ironikus hangvételű dalt írt Kalifornia állam kormányzójáról. A felvétel a Fresh Fruit for Rotting Vegetables című, 1980-ban megjelent első stúdióalbumukra is felkerült, a koncerteken kezdetben a német himnusz első pár dallamával felvezetett szám rövidesen a kultbanda emblematikus szerzeményévé vált. Annál érdekesebb, hogy a már-már cinikusan társadalomkritikus, itt-ott artisztikus jegyeket mutató, félreérthetetlenül baloldali együttes akkor rajzolt egyfajta „liberálfasiszta” disztópiát Jerry Brown demokrata párti kormányzóról, amikor a szcéna a Rock Against Reagan című koncertsorozaton hallgatta például azt a szintén erősen balos Reagan Youtht, amelyik egyenesen hitlerizmussal vádolta a regnáló republikánus elnököt. (A maradandóságra ugyanakkor jellemző, hogy a Reagan Youth az elnöki búcsúbeszéd elhangzása után egy éven belül fel is oszlott.) Még különösebb, hogy az 1975 és 1985 között hivatalban lévő – majd 2011 óta szintén az állam kormányzójaként dolgozó – Jerry Brown elődje a kormányzói székben nem más volt, mint Ronald Reagan. »

Az utolsó idők tanúi – Az apokaliptikus képzelet filmes megfogalmazása

2011/5
Az apokaliptikus képzelet filmes megfogalmazása „Vissza-visszatérek az ószövetségi prófétákhoz és az Armageddon általuk megjövendölt jeleihez. Ekkor azon veszem észre magam, hogy nagyon kíváncsi vagyok: vajon a mi nemzedékünk lesz-e az, amelyiknek mindezt látnia kell? Nem tudom, hogy mostanában eltűnődött-e azon, ami a próféciákban meg van írva, de higgye el nekem, olyasmiről van szó ott, ami még bizonyosan előttünk áll.” »

Angolosan

2011/4
A brit konzervativizmus a kialakulásának keretet adó sajtos nemzeti közegénél jócskán túlmutató jelentőséggel bír, hiszen az egész európai konzervativizmusra meghatározó befolyást gyakorolt, sőt nyelvi-kulturális meghatározottságánál fogva az amerikaira is döntő hatást fejtett ki. »

összesen: 27 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 következő utolsó