Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner

Tranzit-rendezvénysorozat

A Kommentár Alapítvány kiemelt törekvése, hogy erősítse a párbeszédet a közéletet érintő legfontosabb kérdésekben. Tesszük mindezt azért, mert úgy hisszük, az összetartozás jó dolog, a piac nem ördögtől való és hogy a kultúra nem az elit belügye. A diskurzus elősegítése érdekében az Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a folyóirat kiadása mellett más formában is közösségszervező erőként kíván fellépni. Ennek érdekében 2009 decemberében útjára indította a Tranzit konferencia-sorozatot. 

Céljainkat a konferencia-sorozat indulásakor így fogalmaztuk meg: „Poros kelet-európai határátkelő vagy csillogó nyugati repülőtér? Egyik sem és mindkettő: ez Magyarország 2009-ben, a mostanában sehonnan sehová tartók tranzitvárója. Nincs már kádári kedélyesség, kis fogyasztói nacionalizmus, éltanuló-tudat. Ez talán nem baj. De nincs közéleti morál, tiszta verseny, világos szabályok, s alig létezik már a nemzeti közösség szolidaritása. Ez – szerintünk – annál inkább. 

Néhányan, akik hiszünk abban, hogy az összetartozás jó dolog, hogy a piac nem ördögtől való, hogy az egyházakat nem szabad a templomokba száműzni, hogy a kultúra nem az elit belügye, úgy gondoltuk: elég a tespedésből. Egyelőre még itt vagyunk ebben a furcsa átmeneti állapotban. De úgy érezzük, hogy lassan fordul a szél, s ezért ideje lerázni magunkról a zsibbadtságot. Rajtunk is áll, merre jutunk ki a tranzitból. Már megérte, ha tudunk egymással egy jót beszélgetni.”

A Tranzit rendezvénysorozattal célunk, hogy kapcsolatot teremtsünk a XXI. század kihívásaira választ kereső, a közélet iránt érdeklődők és az ebben segítséget nyújtani képes társadalmi szereplők között. Célunk, hogy elősegítsük a társadalom közösségileg aktív csoportjai, valamint a hazai kulturális, tudományos, közéleti és gazdasági élet szereplői közötti kommunikációt.

A Tranzit honlapja: tranzit.info.hu